Medicamentele care afectează ficatul: Pot provoca leziuni hepatice

O pastilă poate face toată diferența atunci când vine vorba de combaterea sau reducerea simptomelor oricărei boli. Cu toate acestea, deși majoritatea medicamentelor tind să provoace reacții adverse ușoare, există unele care ar putea afecta ficatul, mai ales atunci când luați medicamente după ureche sau pe termen lung.

Ficatul nostru este unul dintre principalele organe care este responsabil de descompunerea și eliminarea majorității medicamentelor sau substanțelor chimice care se găsesc în sânge, produce bilă, reglează nivelul de glucoză, dar controlează și producția și eliminarea colesterolului, printre alte funcții, potrivit Mayo Clinic.

Atunci când ficatul nu funcționează corespunzător, poate provoca probleme grave de sănătate, de exemplu, insuficiență renală, edem cerebral, sângerare la nivelul tractului gastro-intestinal, diverse infecții ale tractului respirator, urinar și chiar ale sângelui.

CITEȘTE ȘI: Efectele secundare ale paracetamolului: Le poți vedea atunci când mergi la toaletă

Din păcate, există puține opțiuni de tratament pentru insuficiența hepatică, una dintre acestea fiind transplantul de ficat.

Unele medicamente pot provoca un tip de leziuni hepatice cunoscute sub numele de boală sau leziune hepatică indusă de medicamente, această listă include atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și medicamentele eliberate fără prescripție medicală, adică nu aveți nevoie de rețetă pentru a le cumpăra la nicio farmacie.

Ce medicamente pot provoca leziuni hepatice?

Potrivit unui articol publicat de revista medicală Gastroenterology and Hepatology, există peste 900 de medicamente care pot provoca leziuni hepatice. Dar cele care ies cel mai mult în evidență sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul, diclofenacul și naproxenul, dar și antibioticele, anticonvulsivantele sau statinele.

Parcetamolul

Paracetamolul este un analgezic fără prescripție medicală, unul dintre principalele medicamente legate de insuficiența hepatică, care se găsește în Tylenol și Excedrin, cu toate acestea, îl putem găsi și în creme sau unguente pentru ameliorarea durerilor musculare.

Cel mai bine este să vă limitați la mai puțin de 2 grame pe zi pentru a evita complicațiile hepatice.

Antibioticele daunează ficatului

Deși antibioticele sunt de obicei una dintre primele noastre opțiuni pentru a lupta împotriva unor infecții bacteriene, unele dintre ele ar putea provoca leziuni ficatului, de exemplu, izoniazida, metronidazolul, amoxicilină, azitromicină, tetraciclină sau clindamicină.

Leziunile hepatice cauzate de aceste antibiotice pot apărea în câteva săptămâni de la administrarea lor.

Statinele pot afecta ficatul

Statinele sunt o clasă de medicamente care sunt folosite pentru a reduce nivelul lipidelor din sânge, cum ar fi colesterolul sau trigliceridele, scrie Cleveland Clinic, care acționează ca inhibitori ai unei enzime de care ficatul are nevoie pentru a le produce, în acest fel, scade lipidele pentru a preveni acumularea acestora în interiorul arterelor.

Problema este că, în timp, cresc enzimele hepatice, ceea ce ar putea indica leziuni hepatice induse de medicamente.

Deși afectarea nu apare imediat, dacă luați acest tip de medicamente, cel mai bine este să vă faceți analize de sânge cel puțin o dată la șase luni pentru a determina funcționarea ficatului dvs., deoarece în unele cazuri, afectarea poate apărea de la o lună până la 10 ani.

CITEȘTE ȘI: Regula 80/20 sau cum să ai grijă de ficatul tău

Anticonvulsivantele

Unele medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei pot fi o problemă, deoarece multe dintre ele sunt capabile să afecteze ficatul, în special cele mai vechi.

Deși medicamentele sunt necesare pentru a trata diverse afecțiuni, cel mai bine este să mergeți la timp la medic și să nu luați medicamente după ureche!

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro